• Deirdre

5 tips voor de perfecte - of toch bijna - Kersttafel

Sinterklaas has left the building. De boot terug naar Spanje.

Dat wil officieel zeggen:


DE FEESTDAGEN KOMEN ERAAN!


Nog een paar weken en we zitten alweer met onze, in de meest fancy panty of feestbroek gehulde, benen onder tafel. Misschien heb je het menu al klaar, of weet je op zijn minst al welke richting je uit wilt * * Indien niet, we have the answer over here! :-)

Check onze beide websites, voor de opties www.madamterroir.be/feestdagen en www.chefterroir.be/feestdagen

Die feesttafel, heeft toch ook wel zijn Tender Love & Kissing nodig. Om die TLC volledig te kunnen uiten, hebben wij hier zowaar 5 tips, voor de perfecte tafelsetting. Of toch ongeveer... Nota: wij zijn niet verantwoordelijk, voor de verkeerde uitvoering van de esthetiek :-) 1) Kies een kleur - of twee kleuren en stijl voor je tafel.

Wij kiezen hier, bijvoorbeeld, voor wit & goud en trekken dit volledig door. Ons bestek is goud, de borden zijn wit, kaarsen zijn wit en goud,... Het tafellaken is dan weer beige, omdat het in die schakering past. Zoek wat het beste bij je past. Je kan eindeloze ideeën vinden op Pinterest (Echt, ein-de-loos!). Let er wel op dat het geheel niet te bombastisch wordt. Simpel is de boodschap. We willen niet dat de schoonmoeder verblind geraakt door een glitterservet. Of misschien wel, maar daar zijn andere manieren voor. 2) Tafellaken for life.

Een mooi tafellaken is de sleutel tot een mooie tafel. Again, hou het simpel. Teveel prints of schreeuwerige kleuren, maken het meteen heel druk en een beetje Studio 54. Je kan ervoor kiezen, om een perfect, op je tafel passend tafellaken te nemen. Zorg er dan voor, dat het mooi aan de beide kanten verdeeld is en dus aan alle zijden overhangt. Ga heus niet met de lat gaan afmeten. Mensen geven daar niet om. Je hebt misschien zelfs de kans, dat ze je tafellaken, als servet gebruiken. De laatste trends tonen ook tafellakens, die echt oversized zijn en aan beide kanten een serieus stuk overhangen. Op het stuk, dat resteert, zet je dan bijvoorbeeld een kandelaar of een leuke vaas met pampaspluimen. Een loper over de tafel is ook altijd leuk. Mooi gedrapeerd en wat speels over de tafel, geeft een leuk effect.

Oh ja, dat strijkijzer... dat mag, als je van een perfect glad gestreken tafelkleed houdt. Maar, ik heb hier drie kinderen, ergo heel veel was en ik ga volledig voor het licht gekreukte tafelkleed. Beetje no nonsense, maar het werkt! 3) Show van de borden en glazen Kerst is dé tijd om je mooiste servies van onder dat stoflaagje te halen. ... Of bij sommige mensen, dat mottig servies dat ooit cadeau gedaan is en je voelt je verplicht, om het te gebruiken. Een onderbord is altijd fancy schmancy. Daar kan je dan rechtstreeks je servet op leggen. Je kan ook opteren voor alle borden, die gebruikt zullen worden, te stapelen. Zo weten je genodigden, wat ze mogen verwachten. Hetzelfde, geldt voor het bestek, maar toch een beetje anders. Je kan al je bestek klaarleggen, voor elke gang. Maar, als je voor een vijfgangendiner gaat, wordt dat wat veel. Twee vorken en twee messen, eventueel een lepel, indien nodig, vind ik persoonlijk genoeg. Indien er meerdere gangen zijn, kunnen die later ingelegd worden. Voor de glazen, gebruik je deze basis: waterglas, witte - en rode wijnglas. Voorzie genoeg glazen, on the side, voor als je meerdere wijnen serveert. Extra tip! Gebruik een kort glas als waterglas. Want, sommigen gieten in het verkeerde glas en je hele opstelling is naar de vaantjes.

4) Candle in the Christmas wind. Kaarsen zorgen meteen voor gezelligheid en sfeer. Oké ja, ook voor brandwonden. Dat is een ander verhaal. Gebruik een combinatie van theelichtjes, stompkaarsen, in verschillende hoogtes en lange kaarsen. Schik ze kriskras, maar in bepaalde groepjes op tafel. Let er op, dat je nooit geen lange kaarsen voor iemand zijn gezicht zet. Tenzij je dat bewust wilt. In dat geval, go ahead. 5) Decoratie is alles. Met de juiste decoratie, maak je de tafel af. Dat geeft meteen dat tikkeltje extra. Voor je al je kasten opentrekt of de winkels gaat overvallen... Hou het simpel. Teveel is teveel. Dat zei mijn oma altijd. Denk aan je kleur van je tafel en let ook al op het aantal kaarsen. Maak het niet te druk. Hier wat voorbeelden van extra decoratie:

Een slinger van dennentakken, voor in het midden van de tafel. Een bloemstuk met winterse bloemen, als centerpiece Een paar kleine vaasjes met droogbloemen Extra kleine kerstballetjes om her en der te verspreiden over de tafel. Er zijn nu ook al diensten, die kant-en klare decosets verkopen. Dat kan handig zijn, als je zelf geen tijd hebt, om alles bij elkaar te zoeken. Zoals bijvoorbeeld: Blos Flowers ( https://blosflowers.be/kerstbox/ ), daar kan je een hele box huren met de mooiste spulletjes! Voila. You are ready to shine als een kerstboom in zijn piektijd (heb je hem?).


Kijk gerust op onze Instagrampagina, voor wat foto's. En, veel succes!!! xxx Deirdre

148 weergaven0 opmerkingen